NEŽAN DODIR ZA NAJLEPŠI SAN!

SAN JE VAŽAN ZA LEPOTU

SAN JE VAŽAN ZA LEPOTU

Nedostatak sna je evidentiran problem širom sveta. Do sada su dobro poznati efekti nedostatka sna na imuni sistem, mentalno zdravlje i telesnu težinu, dok su efekti koje nedovoljna količina sna ostavlja na našoj koži i celokupan uticaj na lepotu manje promovisani.

Kvalitetan san može imati izuzetno pozitivan uticaj na naše zdravlje, uključujući i čišćenje kože. Jedna od najuticajnijih prednosti, jeste efekat koji može imati na nivoe stresa. Dobar san nas oslobađa hormona stresa i omogućava našoj koži da se oporavi od dnevno akumuliranih štetnih efekata. Potrebno je do osam sati sna da se koža regeneriše. Manjak sna ili loš san predstavljau dodatni stres za organizam i štetno utiče na prirodnu lepotu. Jednom rečju nedostatak adekvatnog sna ubrzava starenje kože i doprinosi stvaranju bora.

Privlačnost: Jedna studija je otkrila da je nedostatak sna povezan sa smanjenom privlačnošću i zdravljem. Vršeno je ocenjivanje fotografija osoba koje su bile naspavane i osoba koje su bile neispavane. Rezultati su pokazali da je manja verovatnoća da će učesnici ocenjivanja hteti da se druže sa onima koji su izgledali umorno na fotografijama, jer su ih doživljavali kao manje privlačne i manje zdrave.

Starenje: Druga studija je proučavala efekte kvaliteta sna na starenje kože. Otkriveno je da loš kvalitet sna ubrzava unutrašnje starenje. To uključuje fine linije, smanjenu elastičnost kože i neujednačenu pigmentaciju. Nedostatak sna takođe ometa sposobnost kože da se oporavi od izlaganja suncu – što dovodi do veće pojave bora.

Kvalitet kože: Nedostatak sna izaziva dodatni stres, koji može narušiti kvalitet kolagena. Sa kontinuiranim lošim snom povećava se verovatnoća da koža dobije neujednačeni ton i pojavu mrlja.

Samopoštovanje: Medicinski stručnjaci tvrde da osobe koje pate od lošeg sna su nezadovoljnije svojim fizičkim izgledom od osoba koje dobro spavaju. Jednostavno je: kada se probudite iz kvalitetnog noćnog sna, veća je verovatnoća da ćete se osećati bolje nego osoba koja je malo ili loše spavala.

Mladalački izgled vaše kože povezan je sa kvalitetom vašeg sna!

 

       

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *