NEŽAN DODIR ZA NAJLEPŠI SAN!

KAKO IZABRATI DUŠEK – SMERNICE IZ NAŠEG UGLA

KAKO IZABRATI DUŠEK – SMERNICE IZ NAŠEG UGLA

Izbor dušeka za spavanje ne mora biti kompleksna, ali svakako nije ni jednostavna odluka!

Medicinski stručnjaci često ističu značaj kvalitetnog sna za zdravlje ljudi. Adekvatan dušek ima značajnu ulogu za kvalitet našeg sna.  Mnogi zanemaruju ovu činjenicu i koriste dušek koji ne zadovoljava njihove potrebe i ne obezbeđuje im adekvatnu podršku telu ni udobnost.

Uzimajući u obzir da trećinu života provodimo spavajući, izbor “pravog” dušeka otvoriće mogućnosti za kvalitetan san, s toga birajte mudro, isključivo spram sopstvenih potreba!!!

Kako bi izabrali dušek, prvenstveno preispitajte sopstvene tegobe i navike, a zatim preispitajte tehničke karakteristike modela dušeka koji vas zanima. Ukrštanjem ovih podataka drastično ćete suziti izbor.

Važni polazni parametri za izbor dušeka Par skače na dušeku

  • u kom položaju najčešće spavate
  • da li imate neke tegobe/nelagodnosti dok spavate
  • volite li da spavate u hladnijim ili zagrejanim prostorijama
  • koje vrste materijala vam više prijaju
  • da li vam je potreban single ili tzv bračni dušek

 

Takođe, kao i položaj spavanja i tipovi građe tela i težina osoba imaju svoju ulogu u izboru dušeka:

  • osobe manje telesne težine ne utanjaju u dušek i često koriste dušeke mekših sastava, dok osobe sa većom telesnom težinom uglavnom koriste dušeke čvršćeg sastava jer je njima pored udobnosti i izdržljivost dušeka prioritetna;
  • osobe sa širim ramenima ili širim kukovima pretežno koriste dušeke čiji sastav je kombinacija određenih vrsta pena dodatno profilisanih u zone i na taj način smanjuju pritisak na telo tokom spavanja;
  • izrazito visoke osobe prvenstveno se baziraju na dimenziju dušeka, kako bi svom telu omogući prostor za ispružen ležeći položaj, a zatim prilagođavaju sastav dušeka svojim potrebama;
  • parovi koje “dele” svoj dušek, pored usklađivanja svojih i partnerovih potreba za snom, potrebno je da biraju sastav koji pruža izolaciju pokreta i ne ugrožava navike oba partnera.

Ukoliko imate noviji dušek koji ne odgovara vašim potrebama, ili vam budžet ne omogućava kupovinu novog dušeka, potrebno je da razmotrite kupovinu nanddušeka kao alternative. Naddušek možda ne bude dugotrajno rešenje, ali može predstavljati efikasno prelazno rešenje i može amortizovati mane postojećeg dušeka. Većina naddušeka je približne visine 5cm, što je sasvim dovoljno za promenu nivoa čvrstine  vašeg dušeka. Pri izboru naddušeka, pored svih gore navedenih parametara koje razmatrate i za izbor dušeka, potrebno je izbor materijala prilagodite i svom postojećem dušeku, jer će zajedno uticati na ukupan ugođaj vašem telu.

Srećan par sedi na krevetu

Za današnji svet najstarija poznata posteljina otkrivena je u pećini, u vidu prostirke za spavanje napravljene od zimzelenog granja. Kroz evoluciju čovečanstva i sastav dušeka je unapređivan u skladu sa vremenom i teritorijom na kojoj se proizvodi. Tako je dušek u 15. veku pravljen u džaku grubljeg materijala, a punjen slamom ili mahunama. U 16. i 17. veku je punjen slamom ili perjem, ali u nekoj mekšoj jeftinijoj tkanini.  U 18. veku se značajno popravio kvalitet sastava i tada se počelo sa korišćenjem kokosovih vlakana, pamuka i konjske dlake u izradi dušeka. U drugoj polovini 19. veka u Velikoj Britaniji je izrađen prvi dušek sa spiralnim oprugama.

 

U Srbiji su najpoznatiji “dušeci” tzv SLAMARICE, koji su korišćeni do sredine 20. veka.  Slamarice su izrađivane tkanjem, od konoplje, a punjene su slamom ili komušinom od kukuruza. U našem narodu postoji predanje da su slamarice, pored toga što su predstavljale udobniju podlogu za spavanje, služile i za čuvanje novca.  Navedeno govori da je dušek sa više aspekata važan segment svakog domaćinstva!

U današnje vreme, izrađuju se dušeci od: bonel jezgra, džepičastih jezgara ili različitih vrsta pena. U proizvodnji dušeka udobnost garantuje unutrašnji sastav dušeka. Moderna vremena su donela i dušeke punjene vodom ili različitim vrastama gela. Dušeci sastavljeni od različitih vrsta pena pružaju idealnu podlogu telu i izuzetan komfor. Važno je upoznati se sa karakteristimaka različitih vrsta pena, kako bi odabrali adekvatan dušek za vas.

Sada kada znate nešto više o izboru pravog dušeka, kliknite OVDE  i pogledajte našu ponudu dušeka.

Vilatex doo vam nudi dušeke i naddušeke domaće prozvodnje, a zavisno od vaših potreba možemo izraditi sve standardne i vanstandardne dimenzije dušeka i naddušeka. U postupku proizvodnje koristimo materijale koji su u skladu sa međunarodnim standardima kvaliteta i poseduju svetski priznat sertifikat OEKO TEX STANDARD, odnosno potvrdu da materijali ne sadrže toksične supstance. 

 Evo jednog zanimljivog videa gde doktor Shim na engleskom jeziku objašnjava izbor dušeka.